Allt du behöver veta om hårvård med olja (FAQ)

Behandling med olja är en vanlig metod för att vårda håret. Allt fler personer väljer den här sortens behandling, och många har redan provat den med goda resultat. I takt med att populariteten ökar uppstår även ett stort antal frågor. De vanligaste frågorna som finns på internet handlar om applicering och om att välja rätt sorts olja.

Den här artikeln går igenom och behandlar de vanligaste frågorna.

Hårvård med olja. Hur börjar man?

Det första steget är att ta reda på vilket skick håret är i. Detta gör att vi kan välja en olja som passar vår dagliga hårvård, och läsa på om olika sorters applicering. Innan första användningstillfället bör du genomföra ett allergitest för att kontrollera att du inte drabbas av negativa reaktioner.

Vilken olja passar mitt hår?

Sanningen är enkel. Vegetabiliska oljor innehåller fleromättade fettsyror som passar hår med hög porositet (skadat hår). Hår med låg porositet (friskt och glansigt) bör använda mättade fettsyror, och monomättade fettsyror är perfekta för hår med mellanhög porositet (lätt skadat eller lockigt hår). Allt du behöver göra för att välja rätt olja är att avgöra vilken nivå av porositet ditt hår har. I de allra flesta fall kan man bedöma oljans effekter först i slutet av behandlingen.

Var köper man hårolja?

De mest populära vegetabiliska oljorna som används för hårvård finns i vanliga butiker som säljer matolja (solrosolja, olivolja, linfröolja, kokosolja eller druvkärnolja). Vissa rena oljor, som ricinolja eller arganolja, kan köpas på apotek. I de flesta fall består produkterna av en blandning vegetabiliska oljor. Den oslagbara vinnaren är förstås internet, där du kan köpa oljor från hela världen. Vi rekommenderar också att du läser på tillverkarnas officiella webbplatser samt tittar på olika onlinebaserade apotek och auktioner för att hitta den olja du söker.

Hur mycket olja ska man applicera i håret?

Det finns ingen begränsning på hur mycket olja du kan applicera, men generellt sett behövs inte stora mängder. Beroende på konsistensen räcker ett par droppar eller matskedar (du rekommenderas att hålla dig under fyra matskedar per dag). Det är viktigt att inte tynga ner håret, och att låta oljan absorberas fritt och enkelt. Om du använder för stor mängd kan det bli svårt att skölja bort den naturliga kosmetikan när behandlingen väl är genomförd.

Ska oljan appliceras i håret eller i hårbotten?

Hur oljan ska appliceras beror helt på den enskilda produkten. Tunga oljor och oljeblandningar ska till exempel masseras in i hårbotten, medan lättare oljor ofta ska appliceras i hela håret. Appliceringen ser ofta liknande ut från produkt till produkt, men vi rekommenderar ändå att du läser broschyren eller på tillverkarens webbplats för att få tydliga instruktioner.

Hur genomförs behandlingen med olja?

Att vårda håret med olja kan genomföras på manga olika sätt. Vegetabiliska oljor kan appliceras i torrt, fuktigt eller vått hår, före eller efter schamponering. De kan även användas för att fixera frisyren. Det finns flera sätt att applicera olja i håret, så experimentera gärna för att hitta det som passar just dig bäst.

Hur länge ska en olja sitta kvar i håret?

Naturliga vegetabiliska oljor anses vara helt säkra för människor, och därför finns det ingen begränsning för hur länge en olja kan sitta kvar i håret. Som tidigare nämnts kan du applicera oljan innan schamponering, men ju längre oljan sitter kvar i håret desto längre tid får de vårdande ämnena på sig att tränga in i hårets struktur. Du kan till och med låta oljan sitta kvar över natten.

Hur vet man att behandlingen är effektiv?

Det är faktiskt lätt att se. Om håret blir mjukare, friskare och ser bättre ut än innan behandlingen är det ett tecken på att oljebehandlingen fungerar. Generellt sett förväntas man se resultat efter en veckas regelbunden applicering, men det kan variera beroende på hårets individuella egenskaper.

Vilka metoder finns det?

Det finns tre grundläggande metoder, som kan kombineras om man vill. Du kan till exempel applicera olja i torrt hår innan schamponering, eller i torkat hår före eller efter styling för att ge glans och underlätta kamning. Den andra metoden är att applicera kosmetikan i vått hår, antingen före eller efter att håret blöts ned och tvättas med schampo (kom ihåg att krama ur överflödigt vatten först). Den tredje metoden är att väta håret med en blandning av vatten och olja. Slutligen kan du kombinera oljan med andra hårvårdsprodukter. Vi rekommenderar naturliga oljor som en bas i hemmagjorda hårvårdsprodukter, till exempel hårsprej.

Vilka håroljor är mest populära?

Arganolja, ett lyxigt ämne med föryngrande egenskaper, är definitivt kosmetikabranschens konung. Andra populära produkter är kokosolja och orientaliska oljor från Indien. Många kvinnor väljer även macadamiaolja, mandelolja, solrosolja, druvkärnolja, ricinolja, sesamolja och linfröolja. Det här är förstås bara en liten del av alla tillgängliga oljor.

Kan oljebehandlingar skada håret?

Absolut inte. Behandling med olja är en naturlig hårvårdsmetod som är helt säker. Det värsta som kan hända är att behandlingen inte får någon effekt, om du väljer fel produkt. Den kommer inte att skada håret, hur mycket du än använder.

Vad händer om man väljer fel olja?

Det är viktigt att välja en olja som matchar hårets typ för att behandlingen ska vara effektiv. En noggrant utvald olja utför sitt uppdrag, förbättrar hårets skick, och löser eventuella problem. En olja som inte passar dig kan däremot göra håret statiskt, tynga ner det, och göra det mer svårhanterligt. Lyckligtvis är effekterna inte permanenta.

Hur vet jag vilken sorts hår jag har?

Hår kan ha olika nivåer av porositet. Det lättaste sättet att ta reda på vilken typ man har är att genomföra ett test med ett glas vatten. Ett besök hos en hårläkare är förstås mer pålitligt, men ibland vill man göra saker själv. För att genomföra testet kan du rycka av ett hårstrå och lägga det i ett glas färskt vatten. Om hårstrået sjunker snabbt är det skadat och uttorkat. Om det ligger kvar på ytan är det friskare och behöver bara skyddas mot framtida skador.

Varför passar inte kokosolja för skadat hår?

De flesta människor har en felaktig uppfattning om att kokosolja är bra för skadat hår. Internet är fullt av artiklar om oljans återfuktande egenskaper. Sanningen är att kokosolja förvisso återfuktar, men endast indirekt – oljan förhindrar bara vattenförlust. På grund av de mättade fettsyrorna fungerar kokosolja bäst för hår med låg porositet (friskt hår).

Vilken metod är mest effektiv?

Samtliga metoder är effektiva. De mest intensiva effekterna uppnås när behandlingen sker över natten. En jämnare applicering av olja uppnås dock av att doppa håret i en skål som innehåller en blandning av vatten och olja.

Vad är hårets porositet?

Hårets porositet refererar till ett stadium där lagret som skyddar varje hårstrå skadas. Den yttre delen av ett hårstrå består av flera överlappande lager. När dessa lager öppnas innebär det att håret har hög porositet. Sådant hår är ofta strävt, stelt och illa skyddat.

Vilken porositet bör mitt hår ha?

Hår kan ha tre sorters porositet: låg, mellanhög och hög. Hår med låg porositet är rakt, svårt att styla, mjukt, och anses vara friskt. Hår med hög porositet är mycket skadat, uttorkat, kluvet, skört, strävt, stelt, och glanslöst. Hår med mellanhög porositet ligger någonstans däremellan, och riskerar att bli sämre om inget görs.

Vad är sambandet mellan olja och hårets porositet?

Oljor med olika fettsyror matchar olika sorters hår. Om du har hår med låg porositet bör du använda kosmetiska smör för att uppnå de positiva effekter som hårbehandling med olja kan erbjuda. Kosmetiska smör innehåller störst andel mättade fettsyror. För hår med mellanhög porositet bör du välja monomättade fettsyror då det får håret att må bättre, medan hår med hög porositet mår bäst av polymättade fettsyror. Det här är anledningen till att du behöver veta vilken porositet ditt hår har för att kunna välja rätt sorts oljebehandling.

Vad kostar håroljor?

Det låter kanske självklart: priset beror på vilken olja vi vill köpa. Oljor från vanligt förekommande växter, som inte tar lång tid att tillverka, är naturligtvis billigare. Exotiska oljor som arganolja, marulaolja eller macadamiaolja kostar mer. Världens dyraste olja utvinns ur damascenerrosor.

Hur fungerar hårolja?

Håroljans egenskaper kan vara förvånande. Naturliga oljor, särskilt kallpressade och oraffinerade sådana, är komplexa. De återfuktar, vårdar, stärker, föryngrar, ger håret glans, mjukgör, och löser problem som berör håret. I den här kategorin finner vi oljor som stimulerar hårets tillväxt, lindrar mjäll och klåda, minskat talgproduktionen, skyddar mot höga temperaturer, fungerar som ett UV-filter, och mycket mer.

Kan hårolja påskynda hårets tillväxt?

Jajamen. Om du regelbundet masserar in en naturlig olja i hårbotten kan den påskynda hårets tillväxt och aktivera ”sovande” hårrötter. Detta gör att fint och nytt hår börjar växa. De mest populära oljorna bland kvinnor som vill främja hårets tillväxt är ricinolja, amalaolja, och brahmiolja.

Kan jag behandla håret med olja fast jag lider av mjäll?

Hårbehandling med olja motverkar många problem i hårbotten, inklusive mjäll. Om du väljer en lämplig olja (t.ex. en med sibirisk tall) kan den reglera talgkörtlarna och förhindra överflödig talgproduktion. Den kan motverka svamp och bakterier, vilket bidrar stort till att lösa det problem mjäll kan utgöra.

Finns det några nackdelar med oljebehandlingar för håret?

Den enda nackdelen berör den som är allergisk mot en viss växt. Om du till exempel är allergisk mot nötter ska du inte använda en produkt med hasselnötsolja eller valnötsolja. Det här är det enda problemet som kan uppstå. Faktum är att naturliga oljor till och med används på nyfödda barn, som har otroligt känslig hy.

Kan gravida kvinnor använda oljor?

Ja, gravida och ammande kvinnor kan använda naturliga oljor. De rekommenderas till och med att byta ut vanlig kosmetika med artificiella konserveringsmedel och ämnen mot naturliga oljor. Vissa naturliga oljor kan motverka bristningar och missfärgningar.

Är det sant att olja får håret att torka snabbare?

Olja kan påskynda torkningsprocessen eftersom fett inte tar upp vatten. När en olja absorberas av håret stöter den bort det vatten som samlats på stråt. Därför torkar håret snabbare, och värmen som en hårtork avsöndrar påskyndar absorberingen av olja. Du kan förkorta torkningstiden med upp till 50 %.

Varför är hårolja bättre än balsam?

Naturliga oljor är effektiva produkter som enkelt kan ersätta balsam, masker och andra produkter. De fungerar både på ytan och inuti håret, vilket stärker och föryngrar det. De är mer intensiva, vilket gör att de med regelbunden applicering kan förbättra hårets skick permanent. Dessutom är naturliga oljor säkrare och bättre anpassade för hårets unika struktur.

Innehåller olja silicon, parabener eller alkohol?

Rena, naturliga oljor innehåller inte någon av dessa ingredienser. Naturliga oljor är kosmetika som är helt fri från skadliga ämnen. De innehåller däremot många vitaminer, mineraler, fettsyror, fytosteroler, skvalen, och andra ämnen som är positiva för hälsan. Silikon, parabener och alkohol kan dock finnas i oljeblandningar från diverse kosmetiska tillverkare. Därför rekommenderar vi att du noggrant läser innehållsförteckningen innan du bestämmer dig för att köpa en produkt .

Kan hårolja balansera hudens pH-nivå?

De flesta naturliga håroljor har en sammansättning som påminner om mänsklig hud. Därför kan de tränga in i håret, men de kan också återuppbygga hudens naturliga lipidlager, reglera talgproduktionen, och ha en positiv effekt på hudens pH-nivå.